Malina i co dalej? Szykujemy ucztę

Z audycji dowiemy się kto jest potentatem w uprawie malin, jakie korzyści może przynieść nam malina, wysłuchamy sondy, a także poznamy przepyszny przepis, oczywiście z malinami w roli głównej.
Deser tiramisu z malinami i orzechami
Przepis https://praktykulinarni.com/deser-tiramisu-z-malinami-i-orzechami/
Deser robi się ekspresowo i równie szybko zjada. Do kremu z serka i śmietany warto dodać 2-3 łyżki likieru – najlepiej kawowego, karmelowego albo czekoladowego (wtedy będzie to deser tylko dla dorosłych).
8 porcji Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 5 minut Porcja: 404 kcal
Składniki:
Mascarpone 250 g
Śmietanka 30 proc. 250 ml
Fix do śmietany (opcjonalnie)
Biszkopty 180 g
Świeżo zaparzona kawa (wystudzona) 300 ml
Maliny (mogą być mrożone) 250 g
Skrobia ziemniaczana 1 czubata łyżeczka
Cukier brązowy 3 łyżki
Kakao 1 łyżka
Orzechy włoskie 2 łyżki posiekanych
Aromat migdałowy kilka kropli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Maliny wrzuć do rondelka, wlej 3 łyżki wody. Kiedy się rozmrożą dodaj cukier oraz skrobię rozprowadzoną w niewielkiej ilości ziemnej wody. Zagotuj, zdejmij z palnika, wystudź.
Mascarpone ubij ze śmietanką, możesz dodać fix.
Przygotuj 8 szklanek. Do zimnej kawy dodaj aromat migdałowy. Biszkopty zanurzaj na chwilę w kawie (jeden po drugim, bo szybko wchłaniają płyn) i ułóż na dnie szklanek. Oprósz kakao, wyłóż część masy. Dodaj kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, znowu oprósz kakao, wyłóż maliny, na nie posiekane orzechy, potem resztę masy z mascarpone i śmietanki, posyp pozostałym kakao.
Polecamy również wypróbować inne desery i ciasta bez pieczenia: „Malinowy królewicz”, „Malinowa fantazja”, „Malinowa rozkosz”, „Malinowa chmurka”, „Malinowy chruśniak”.
Źródło:
https://www.money.pl/styl/kuchnia/artykul/maliny
https://forsal.pl/artykuly/1421031,polska-jest-drugim-najwiekszym-producentem-malin-w-europie.html
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/48872276/fakty-i-mity-na-temat-malin
Super adycja
Ta audycja nam się podobała jest bardzo super.
No, proszę! Można opowiadać tyle o malinach? Nawet trzeba, bo było ciekawie i pouczająco. Brawo koleżanko z Nysy. Dziękuję za przepis.