Malina i co dalej? Szykujemy ucztę

image_pdfimage_print

Z audycji dowiemy się kto jest potentatem w uprawie malin, jakie korzyści może przynieść nam malina, wysłuchamy sondy, a także poznamy przepyszny przepis, oczywiście z malinami w roli głównej.

Deser tiramisu z malinami i orzechami

Przepis https://praktykulinarni.com/deser-tiramisu-z-malinami-i-orzechami/

Deser robi się ekspresowo i równie szybko zjada. Do kremu z serka i śmietany warto dodać 2-3 łyżki likieru – najlepiej kawowego, karmelowego albo czekoladowego (wtedy będzie to deser tylko dla dorosłych).

8 porcji Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 5 minut Porcja: 404 kcal

Składniki:

Mascarpone 250 g

Śmietanka 30 proc. 250 ml

Fix do śmietany (opcjonalnie)

Biszkopty 180 g

Świeżo zaparzona kawa (wystudzona) 300 ml

Maliny (mogą być mrożone) 250 g

Skrobia ziemniaczana 1 czubata łyżeczka

Cukier brązowy 3 łyżki

Kakao 1 łyżka

Orzechy włoskie 2 łyżki posiekanych

Aromat migdałowy kilka kropli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Maliny wrzuć do rondelka, wlej 3 łyżki wody. Kiedy się rozmrożą dodaj cukier oraz skrobię rozprowadzoną w niewielkiej ilości ziemnej wody. Zagotuj, zdejmij z palnika, wystudź.

Mascarpone ubij ze śmietanką, możesz dodać fix.

Przygotuj 8 szklanek. Do zimnej kawy dodaj aromat migdałowy. Biszkopty zanurzaj na chwilę w kawie (jeden po drugim, bo szybko wchłaniają płyn) i ułóż na dnie szklanek. Oprósz kakao, wyłóż część masy. Dodaj kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, znowu oprósz kakao, wyłóż maliny, na nie posiekane orzechy, potem resztę masy z mascarpone i śmietanki, posyp pozostałym kakao.

Polecamy również wypróbować inne desery i ciasta bez pieczenia: „Malinowy królewicz”, „Malinowa fantazja”, „Malinowa rozkosz”„Malinowa chmurka”„Malinowy chruśniak”.

Źródło:

https://www.money.pl/styl/kuchnia/artykul/maliny

https://forsal.pl/artykuly/1421031,polska-jest-drugim-najwiekszym-producentem-malin-w-europie.html

https://pytanienasniadanie.tvp.pl/48872276/fakty-i-mity-na-temat-malin

 

Komentarze (3)

  • 6 sierpnia, 2022 o 09:22

    Super adycja

  • 6 sierpnia, 2022 o 12:28

    Ta audycja nam się podobała jest bardzo super.

  • 9 sierpnia, 2022 o 00:03

    No, proszę! Można opowiadać tyle o malinach? Nawet trzeba, bo było ciekawie i pouczająco. Brawo koleżanko z Nysy. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Radio Sovo z siedzibą w Warszawie jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Administrator przetwarza Twoje dane osobowe, które podajesz lub pozostawiasz w ramach zamieszczania opinii w serwisie. Przetwarzamy te dane w celu wykonania umowy z Tobą, tą umową jest regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Podstawą prawną przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit b) RODO - niezbędność do wykonania umowy, której stroną jest Ty. Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa. Masz prawo m.in. do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Prawa te oraz sposób ich realizacji opisaliśmy w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

Zmiana rozmiaru czcionki
Duży kontrast